måndag 19 november 2012

Det går framåt!

Lägger in ordförande Martin Åkessons text från KHK.se då jag tycker det är viktigt att så många som möjligt får information om läget. Ett medlemsmöte är bestämt till den 3 december kl18:00 där vidare information om det sportsliga och ekonomin kommer att presenteras.

Här är Martins text:

Det går framåt!

Rubriken väcker säkert både känslor och frågor. Vad menar han med framåt egentligen? Vi ligger sist i HockeyAllsvenskan, vi siktar på att kunna leverera ett ekonomiskt plus/minus noll resultat vid verksamhetsårets slut och skadelistan i truppen tenderar att vara fortsatt lång. Hur kan det gå ihop med att det går framåt? Låt mig peka på ett antal saker.

• Verksamheten växer oavbrutet både när det gäller aktiva på isen och engagemanget runt om.
• Karlskronagruppen är ett nytt starkt initiativ med syfte att säkra vår etablering i HockeyAllsvenskan och som vi inom kort får se resultat av.
• Ekonomin är trots stora ansträngningar under kontroll och föreningen är idag att jämföras med ett hyggligt stort företag som kräver både daglig ledning och styrning.
• Vi jobbar intensivt med vårt visionsarbete som inom kort kommer att omfatta ett medlemsmöte som vi utlovade på årsmötet.
• Vi har förbättrat kommunikationen till våra medlemmar och kommer att fortsätta med detta framöver.
• Vår souvenirshop fungerar och ger nu både bra service till våra supportrar men också de intäkter vi budgeterat för.
• Vår WIP lounge utvecklas starkt och efterfrågan ökar. På sikt är detta oerhört viktigt och här finns mer att utveckla.
• Vi växer på marknadssidan. Företagen i vårt WIP nätverk blir fler och vi känner ett fantastiskt stöd. Samtidigt utvecklas vi även här och kraven på oss ökar vilket är bra. Vi vill och vi ska bli bättre på alla plan.
• Publiken har ökat. Trots sportsliga motgångar och en utveckling som inte alls motsvarar våra gemensamma mål och förhoppningar så här långt så fortsätter publiken att stötta oss. Karlskrona har definitivt bestämt sig för att etablera sig i Hockeyallsvenskan. Att få uppleva ert stöd är enormt.
• Det går framåt.

Nuläget i klubben är så här. Jag väljer att koncentrera mig på ekonomin och a-laget.
Vi siktar, som sagts tidigare, på ett nollresultat i år. Det kan vara bra med lite bakgrund till den målbilden. Efter beslutad budget fick vi på grund av att Asplöven ersatte Borås ökade resekostnader med ca 500 000 kr, med de flygresor som spelschemat tvingar oss till. Bara detta faktum suddade ut vårt budgeterade resultat. När det gäller materialkostnaderna så visar prognosen just nu på ett utfall högre än budget. Här finns en osäkerhet kring prisutveckling, materialstandard och åtgång, utfall på reklamationer osv som gör att vi troligen kommer att gå över budget. Då ska man veta att vi även inför detta året reducerade vår materialbudget ytterligare tack vare det utmärkta jobb som våra materialförvaltare med Magnus "Bolling" Karlsson i spetsen gör. Att budgetera materialkostnader är mycket svårt som ni förstår. Samtidigt har vi i år tagit ett strategiskt beslut att investera i gemensamma matchställ för alla våra lag. Det är en viktig del i vår klubbkänsla. Detta innebär en kostnad som delats mellan sponsorer och klubben. I vår prognos mot ett nollresultat tar vi alltså höjd för något högre materialkostnader än budget men vi jobbar hårt för att det inte ska bli så.

I och med tränarskiftet så fick vi en del dubbla kostnader. Vi hedrar våra ingångna avtal och kontrakt men vi backar aldrig för att ta nödvändiga och också ibland jobbiga beslut på vår resa.

Nästa stora post är vår spelarbudget som nu är investerad. Vi har fått merkostnader i och med de skador vi drabbats av. Vi räknar alltid med skador när vi budgeterar men i den omfattningen vi drabbats i år var svår att förutse. Skador drabbar alltså inte enbart spelet på isen utan även ekonomin. Nu har vi via Karlskronagruppen fått tillskott som möjliggör ytterligare satsningar utöver budget. Dessa tittar vi just nu på. Styrande är självklart vilka behov vår sportchef ihop med vår tränare ser. Vi i styrelsen kan bara jobba med att skapa förutsättningarna, de sportsliga besluten tas alltid av vår sportchef och aldrig i vår styrelse.

Andra stora poster i vår budget är personalkostnader som just nu visar på ett bättre utfall än budget vilket innebär att vi lyckats kostnadsreducera vår organisation i ett mycket pressat läge. Att göra det kräver oerhört noggrann ekonomisk uppföljning och styrning i verksamheten, något som klubbledningen lyckats skapa på mycket kort tid. Just därför är det så viktigt att vi har en organisation och ledning som på daglig basis tar rätt beslut.

Övriga poster på intäktssidan utvecklas enligt budget och på några håll bättre än budget. Vi väljer att vara försiktiga i våra prognoser vilket vi tror är en klok strategi i tider som dessa.

Allt sammantaget så siktar vi som sagt på att klara ett ekonomiskt nollresultat i år och samtidigt att etablera oss i Hockeyallsvenskan. Mot bakgrund av hur säsongen utvecklats så här långt så är det en utmanande målbild vi sätter upp men vi gör det med en stark känsla av självförtroende.

Styrelsen kommer inte att riskera föreningens ekonomi men vi kommer inte att backa för att ett enskilt år använda delar av vårt egna kapital för att försvara de positioner vi erövrat. Beslut kring detta tar vi längs med vägen, vägen som går framåt.

Läget i A-laget är klart på uppåtgående. Laget har under tränarnas ledning tagit steg för steg och vi blir bättre för varje dag. Fokus är att dagligen förbättras, utvecklas och självklart alltid att vinna. Dynamiken i gruppen är härlig. Janne Karlsson har tydliga kravbilder och jobbar lugnt och metodiskt med att utveckla alla spelarna till bättre prestationer. Det syns en klar skillnad i agerandet på isen och resultaten som just nu går oss emot kommer att vändas till vår fördel. Även här går det framåt.

Jag drar ett streck här och hoppas att budskapen är tydliga. Tillsammans så ska vi etablera oss i Hockeyallsvenskan. Vi ska spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong.Det är ett tufft år men hockey är tufft. Tack för ditt stöd. Nu kör vi. Framåt.

Martin Åkesson
Ordförande i Karlskrona Hockeyklubb

1 kommentar:

  1. vad är det som går framåt förlusterna eller!!

    SvaraRadera