tisdag 24 april 2012

Säkerheten främst!

När vi bänkar oss i arenan för match tänker vi sällan på vilket oerhört arbete som ligger bakom för att allt ska fungera. Vi har kunnat läsa om volontärernas fantastiska arbete i Sydöstran tidigare. Nu tog jag kontakt med Anders Bohlin, säkerhetschef i KHK för att pejla av hur deras arbete ser ut.

Hej Anders!

Du är säkerhetschef i KHK, berätta vad detta innebär.

Mitt uppdrag som säkerhetschef utgår ifrån styrelsens ordförande som har gett mig mandatet och är den jag är återrapporteringsskyldig till. Arbetet är föreningsövergripande och inte bara inriktat till A-truppen och det evenemanget.

I säkerhetschefens uppdrag ligger det att arbeta det som kallas systematiskt brandskyddsarbete,
det vill säga de delar av brandskyddet som inte är fastighetstekniskt - ex. utbildning, utrymning, rutiner och checklistor.

Vidare så finns så klart säkerhetsfrågorna hos mig och här finns en lång rad med olika frågor: samverkan med polis, risk- och hotbildsanalyser, bemanning av ordningsvakter, utbildning, samverkan med supporterföreningar och andra klubbar m.m.

Och som det tredje benet ligger sjukvården i säkerhetschefens ansvar. Det vill säga bemanning med läkare och sjuksköterskor vid A-lagets matcher, utbildning i hela föreningen, hjärtstartare, samverkan med landstinget samt att hjälpa A-truppen vid akuta skador.

Vad tror du blir de största skillnaderna i HA mot i ettan?

Nytt från och med nästa säsong är att det nu kommer en hel del formella krav ifrån förbundet. Det mesta uppfyller vi redan och jag hade förbundets säkerhetschef på besök den gångna säsongen och han var mäkta imponerad av hela föreningen och säkerhetsarbetet.

Den största skillnaden blir de formella krav vi nu får på oss och främst att vi ska kunna sektionera bortastå samt att hotbilden så klart ökar genom att vi får möta lag som DIF, TAIF, Leksand, SSK, Troja istället för Pantern, Hbg, Kungälv.... En annan skillnad är att säkerhetsarbetet blir prioriterat på ett helt annat sätt än tidigare.

Säkerhetsansvariga ifrån HA och ES träffas under våren vid en gemensam säkerhetskonferens där man tar fram en säkerhetsmanual och enas om denna. Det som kommer vara nytt för KHKs del är att man tillsammans med motståndarens säkerhetsansvarig  inför varje match fyller i en överenskommelse om match där hotbild rangordnas, antal ordningsvakter bestäms, avstängda supportrar gås igenom m.m. I samverkan med polis överenskoms om det ska vara säkerhetsarrangemang som en vanligt match eller om det är en "högriskmatch" eller "särskild högriskmatch". Beroende på hotbilden anordnas säkerhetsarrangemangen; visitation, sektionering av bortasupportrar m.m. Vid en högrisk- eller särskild högriskmatch ska arenan stängas ett tag innan insläppet och arenan gås igenom m.m. Är en bortamatch klassad som högrisk ska säkerhetsansvarig från KHK medfölja och samverka med "hemmalagets" säkerhetsansvarig.

Således kan upplägget skilja sig en del beroende på vilka vi möter men vi vill alltid bejaka en levande supporterkultur och att man i första rummet bemöter gäster med öppenhet och värdighet.


Är det ofta incidenter eller sköter sig publiken i Arenan?

Incidenterna i arenan är väldigt få och vi har en skötsam publik. Ofta riktas våra arbetsinsatser gentemot "bortastå" men där det inte heller varit särskilt stökigt. Erfarenhetsmässigt så har vi råkat ut för en del sjukdomsfall i publiken; allt ifrån att någon fått en puck i huvudet till epilepsianfall och stroke. Vi har hanterat samtliga händelser på ett bra sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar