torsdag 10 januari 2013

KHKs J och U verksamhet!

När A-laget håller till på näst högsta sverigenivå är det givetvis väldigt viktigt att även Junior lagen håller minst samma klass något som vi är långt ifrån i dagsläget. Många av säsongens korttidslån skulle med ett J-20 lag på minst elit nivå kunnat undvikas och förutsättningar för att kunna slussa in egna produkter i A-laget skulle öka betydligt. För att få en överblick om J oc U lagsverksamheten får vi blicka tillbaka ett antal år.

KHK har idag en väldigt stor ungdomsverksamhet med över 400 aktiva men så har det inte alltid varit. Går vi tillbaka till tiden innan arenan byggdes, en tid då A-laget huserad i div3 i nu rivna Vämöhallen var inte intresset alls lika stort och det är först 04/05 och framåt som större kullar med ungdomar började välja hockeyn före andra intressen. Med denna bakgrund är det svårt att kräva att J lagen ska vara på samma nivå som A-laget med tanke på att bredden saknades för att få fram en bra grund. Spetsen försvann till andra delar i landet för att utvecklas t.ex Bobbo, Källmans, Karlsson och tvillingarna Vesterholm.

Detta syns i dagens J18 och J20 lag som är väldigt unga och inte har den stora bredden som är att föredra. I J18 utgörs stommen av spelare födda 97 och i J20 ser vi ett flertal spelare födda 95,96 och 97. Här finns det ett par år att jobba ihop och utvecklas för att kunna avancera i seriesystemet. Det kommer inte att ske på studs utan här krävs det tålamod, alternativet är att värva talanger till hockeygymnasiet för att påskynda processen.

Det är först om vi blickar en bit ner i åldersgrupperna vi ser en stor bredd som kan ge en stomme av bra spelare och inte bara enskilda toppar. Tittar vi på kullarna 99, 00, 02, 03 och 04 har de alla mellan 35 och 50 aktiva vilket innebär att dessa får ställa upp med två lag och i vissa fall skulle det behövas tre lag i en del av kullarna för att inte en stor del ska få stå över. När kullarna blir så stora och istiderna inte räcker till för behovet blir följden att så mycket som en tredjedel av vissa årskullar får stå över varje match, inget som gynnar utvecklingen men just nu är ett faktum. Lösningen på detta problemet är en tredje isyta, något som klubben jobbar hårt för att lösa. En tredje isyta skulle ge betydligt större utvecklingsmöjligheter samtidigt behövs det också fler/större omklädningsrum för att tillgodose behovet som finns.

När man pratar med inblandade i J och U lagsverksamheten slås jag av hur många och bra engagerade ledare det finns i klubben som jobbar stenhårt för våra ungdomar och här finns en tydlig linje från klubbens sida som alla ska arbeta efter, den röda tråden. Detta ger en bra grund att stå på inför framtiden där jag hoppas vi får se betydligt fler av våra egna i A-laget, något som skulle gynna klubben på flera olika sätt.

I en framtid är det kanske även läge att anställa en engagerad J lagsansvarig som kan ha översikt över hela verksamheten och som följer och utvecklar verksamheten på heltid för att nå i första hand elitnivå och sedan även superelit.



10 kommentarer:

  1. Det finns kvantitet iallafall, kolla upp dom olika lagens placeringarna sina respektive serier, ingen ligger väl top 2, o många lag ligger betydligt sämre till...

    SvaraRadera
  2. Kan aldrig bli bättre när man tillåter. föräldratränare i
    A-pojkar nivå.
    Väldigt oproffsig ungdoms verksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hade min far som tränare genom alla ungdoms år något framgånsrikare lag har nog inte funnits i kna, så där har du lite fel.

      Radera
    2. Khk sa för ett antal år sedan att färäldrartränare skall vi inte ha, vet inte om det var från 13-14år o uppåt det skulle gälla. Cembel,Ola,Bobben o bröderna Kellman är väl ett per lysande exempel på killar som fått den ovannämnda förklaringen, men nu gäller det nog inte längre :-)

      Radera
  3. Haha det där med föräldratränare är också ett argument som inte håller. Har personen rätt utbildning och drivkraft så är det väl inga som helst problem. Skulle personen vara helt värdelös för att han eller hon är pappa eller mamma för ett barn i den årskullen? Skulle en tränare lyckas bättre i ett lag bara för att personen inte har barn i laget. Ja du förstår nog själv hur dumt det låter. Allt handlar om vad du har för utbildning och erfarenhet inte hur många barn du har i hemmet...

    Har själv mest koll på de kullar som är yngre i khk och där är det väldigt bra och organiserat.

    SvaraRadera
  4. Tror den bästa investering som klubben gör är att anställa en ungdoms och junior ansvarig. Han kan även träna juniorer. Tror verkligen khk måste fånga upp spelare som vill fortsätta sin karriär som tränare istället för spelare.
    Kanske inte ser resultat första året men sätt 3-5år och då kanske man kan hå ett elit lag i junior och en bra verksamhet som gör att Talangerna stannar istället för att lämna.
    Dessa pengar är väl investerade istället för stora utgifter på spelare år från år.

    SvaraRadera
  5. Hej Micke, kan faktiskt inte hålla med dig alls. Visst om vi pratar Super Elit eller Elit så håller jag med om att det kommer ta tid men om man ser det som så att KHK:s juniorlag skall spela i division 1 till att börja med så är det faktiskt inte OK att man inte är där efter den satsning man hitintills gjort, mycket parkeringspengar är det så förutsättningarna är enorma.

    De lagen som KHK möter är alltså typ Vimmerby HC, Kalmar HC, Åseda, Gislaveds SK och liknande och det är inte OK ens om vi spelat i division 2 med A-laget med de resurser som finns kring laget när det gäller tränare, träningsmöjligheter, bussresor med mera.

    Förra året sparkade man ut egna juniorer födda -92 för att ge plats åt de som sökt in på KHK:s gymnasiet, jag kan förstå tanken för dessa killar födda -92 skulle inte kunnat ta sig in i KHK:s A trupp men de skulle definitivt fört upp Juniorlaget ett snäpp till division 1. Det som hände var att de gick till Mörrum med resultatet att de gick upp istället och grabbarna tillförde mycket i den kvalserien.

    Det är inte Mount Everest som skall bestigas utan snarare Rödebybacken och att ta sig till Division 1 och möta lag som Nybro, Tranås, Värnamo, Boro, Alvesta Mörrum, Kristianstad är faktiskt ett steg som redan borde skett. Jag hoppas verkligen att Magnus Olsson lyckas med att få upp junioreran till div 1 för allt annat är inte OK.

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ta sig till div1 går säkert bra, det är steget till Elit som kan ta tid.

      Radera
    2. Det är väl inte resurser på buss osv som behövs. Träningsmöjligheter är grymma på rosenholm området.
      Spelarna skulle behöva få lite prylar också.
      Pratat med några i junior laget och deras föräldrar jag menar hur lätt är det att först betala en avgift för att spela sen betala all utrustning som klubbor, skridskor osv det är stora pengar. Vet av några talanger som fått sluta pga att de inte hade råd... Är det verkligen så det ska vara?!
      Sedan tjänar de in pengar på olika uppdrag de har men åker hellre på resor för dessa pengar istället för att satsa dem på klubbor och avlasta sina föräldrar och ge sig själva förutsättningar.
      Kan behövas en ledare som vet vad som krävs för att spela på hög nivå och kan få spelarna att förstå detta och hjälpa dem att få in det tanke sättet.
      Det är en stor investering men klubben khk skulle nog i förlängningen må väldigt bra av en mycket bra ungdoms och junior verksamhet. J20 elit lag i andra föreningar satsade för några år sedan ca 1miljon på sina juniorer det är den vägen om det ska bli riktigt bra. Sen tror jag på vad någon skrev här uppe att spelare som slutar bör skolas in om de har intresse att bli ledare.

      Radera
    3. Avgiften för j-lagen är inte mycket högre än för en i u-10. Så klubben har dragit ner på de äldres avgifter för att utrustningen är dyrare. J-spelarna har det bra i khk så där kan man inte gnälla och jag tror ingen blir bättre av att hela tiden höra hur dåliga khks junisar är. Ni måste förstå pressen dom har på sig för att lyfta upp laget några snäpp. Alla snackar om att det måste ske, kan knyta sig för en 17-19 åring.

      Radera